Na ZŠ Šrobárova začali s rekonštrukciou za 1,98 milióna eur

28.10.2009 Prešov

Základná škola na Šrobárovej ulici v Prešove prejde komplexnou rekonštrukciou v celkovom investičnom náklade 1,98 milióna eur (59,65 milióna Sk).
Jana Vrteľová z odboru strategického rozvoja MsÚ v Prešove pre TASR uviedla, že rekonštrukcia sa začína dnes a mala by trvať 18 mesiacov.
ZŠ Šrobárova patrí k najväčším školám v meste. Navštevuje ju viac ako 800 žiakov a pracuje tu 77 zamestnancov. Prešovskému mestskému úradu, ktorý je jej zriaďovateľom, sa pre tento zámer podarilo z Regionálneho operačného programu - Infraštruktúra vzdelávania a zo štátneho rozpočtu, získať nenávratný finančný príspevok vo výške 1,76 milióna eur (53,16 milióna Sk).
Podľa riaditeľky ZŠ Valérie Stankovenovej sa v posledných rokoch technický stav objektov výrazne zhoršil, čo si každoročne vyžadovalo investície do čiastkových opráv. Nevyhovujúci je stav vonkajšej fasády, interiéru, okien, telocvične a šatní. Poškodené sú aj ploché strechy, ktoré spôsobujú zatekanie do vnútorných priestorov školy.
V rámci stavebných prác dôjde k zatepleniu obvodových múrov budovy a výmene okien, čo by podľa Vrteľovej malo priniesť zníženie nákladov na tepelnú energiu približne o jednu tretinu. Okrem toho sa bude meniť podlahová krytina, opravovať elektroinštalácia a rekonštruovať telocvičňa. Tieto práce budú stáť viac ako 1,49 milióna eur (44,89 milióna Sk).
Ďalších 110.000 eur (3,31 milióna Sk) škola využije na zriadenie a nákup vybavenia špecializovaných učební. Projekt počíta aj s revitalizáciou športového areálu školy v náklade 380.000 eur (11,44 milióna Sk). Tieto peniaze investujú do vybudovania multifunkčného ihriska, bežeckej dráhy s doskočiskom a oplotenie areálu.
„Rekonštrukcia školy bude prebiehať za plnej prevádzky, musíme to organizačne zabezpečiť v spolupráci s dodávateľmi. Máme dosť voľných odborných miestností, kde môžeme presťahovať žiakov pokiaľ bude prašné prostredie a možno aj trošku klimaticky narušené, “ vysvetľuje Stankovenová.
Radnica získala z ROP v tomto roku na rekonštrukciu a modernizáciu siedmich základných škôl nenávratné finančné prostriedky v celkovej výške 11,51 milióna eur (346,75 milióna Sk), pričom päť percent z oprávnených nákladov uhradí zo svojho rozpočtu v rámci spoluúčasti.
 

Vyberte región